NIEUWSBERICHTEN

Vijver_stoel.jpg

Stiltetuin 2021

We leven in een jachtige tijd. We rennen, lopen, vallen en staan weer op. “Druk” en “snel” zijn alomtegenwoordig. Tegelijk ervaren we meer dan ooit de behoefte om te vertragen en even stil te staan.

  

Niet ver van Diest biedt Hans Juchtmans op een verrassende plek een oase van groen en rust aan, een Stiltetuin.

Een tuin die uitnodigt om te verstillen. Waar je in alle rust kunt lezen, mediteren, zitten, liggen en de natuur in al haar schoonheid bewonderen.

Praktische informatie

Vanwege wateroverlast is de Stiltetuin dit jaar niet meer toegankelijk.

Facebook-pagina.      Video (facebook)

Info: Gsm: 0474 835 825 (Hans) - E-mail: lieve.juchtmans@telenet.be

“Zwijgen is de eerste stap naar de ontmoeting met jezelf

Wie innerlijk stil is, heeft aandacht voor wat uiteindelijk

belangrijk is;

verbondenheid, goedheid, vriendschap en liefde

Stilte is ruimte scheppen en zich bevrijden van de ballast

van woorden, van verlangens en van bezit.

Ze ontsluit het terrein waar de zin en het doel van het

menselijke bestaan verborgen liggen.

In de stilte vind je de weg naar je eigenlijke zelf. “

(Edith Cardoen)

Rustpunt.jpg

Weekend Rustpunt

 

Gedurende het jaar worden er ook enkele weekends georganiseerd over ‘De Strategie van het Geluk’. Deze formule biedt de kans om je van vrijdagavond tot zondagnamiddag onder te dompelen in het gedachtegoed in een omgeving die uitnodigt tot vertraging, reflectie, stilte en bewustzijn. Het eerste weekend dat wordt gepland, vindt plaats van 12 tot en met 14 november 2021 in het Rustpunt.

  

Meer informatie

 
Boek%20Angst_edited.jpg

Nieuwe boek Angst : van klacht naar kracht (Gerbert Bakx)

 

Het nieuwe boek van Dr. Gerbert Bakx verscheen eind oktober 2020 en is beschikbaar in de boekhandel en het web. En dit is de sprekende cover.

Angst is géén 'psychisch probleem' en zeker ook geen medisch probleem. Het is een levensprobleem. Gerbert Bakx daagt ons uit om na te denken over het leven en er beter, eleganter en waardiger mee om te leren gaan. Hoe kom je tot meer wijsheid en levenskunst, ondanks de omstandigheden.

Uit de inleiding :

"Angst was het uitgangspunt en de leidraad bij het schrijven van dit boek. Geleidelijk is het terrein echter uitgedeind tot een brede reflectie over de mens en het leven. Het verhaal van de angst is immers het verhaal van de mens en van het leven. Leren omgaan met angst is leren omgaan met het leven.

Angst is de meest fundamentele existentiële ervaring omdat zij de

mens confronteert met de realiteit van zichzelf en met zijn fundamentele, existentiële eenzaamheid en onzekerheid. ..."

Het is de diepste wens van dr. Bakx om inspiratie te bieden in een tijd van besmettelijke bezorgdheid, groeiende ongerustheid over de toestand van de wereld, en onze plaats daarin. Feit is dat er heel veel gebeurt in ons leven en dat roept gevoelens op, gevoelens die  binnen in ons heersen: woede, vrees, onvrede, wantrouwen, verdriet, argwaan, voortdurende twijfel aan onszelf … En deze voortdurende onrust kan leiden tot een existentiële angst.

Als filosoof en schrijver gelooft hij in de creërende kracht van de mens. De mens kan zich niet helemaal herscheppen, maar we kunnen onze cognitieve horizon verbreden en langzaam maar zeker meer wijsheid ontwikkelen om op de oceaan van het leven gezwind te surfen. En dit is van cruciaal belang voor de volgende generatie.

Activiteiten in het teken van het boek

 
Boek Strategie Geluk 2.jpg

Geactualiseerde editie "De Strategie van het Geluk" (Gerbert Bakx)

 

De nieuwe editie van het succesvolle boek ‘De Strategie van het Geluk’ van Gerbert Bakx ligt eveneens vanaf 28 oktober 2020 in de winkel. Deze basishandleiding voor een gelukkiger leven, was aan zijn vijfde editie toe en dus werd het tijd om het op te frissen.

 

Toeval of niet. Het unieke masterplan voor je geluk, dat Gerbert Bakx schreef in 2011, blijft een inspiratiebron voor velen.

Het is zonder meer de kortste weg naar een onvoorwaardelijk en onverstoorbaar gelukkig leven. Deze longseller van de gerenommeerde arts, psychotherapeut en filosoof Gerbert Bakx kreeg al veel lovende feedback:

 • ‘Een fascinerend boek!’ (Gerard Bodifée, astrofysicus, filosoof en auteur)

 • ‘Een prachtig boek!’ (Piet Nijs, psychiater-seksuoloog)

 • ‘Gebaseerd op de inspirerende inzichten van de grote wijsheidsstelsels. Een boek dat aanzet tot reflectie en dat richting geeft om tot een solide en doordachte levenskunst te komen.’ (Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad)

 • 'Filosofisch onderbouwd en gestaafd door een grote eruditie.’ (Paul Tanghe, filosoof en zakenman)

 • ‘Dit prachtige boek is als de auteur zelf: een fontein van wijsheid.’(Saskia Blyau, klinisch psycholoog en psychotherapeut)

 • ‘Een waardevol boek vol wijsheid.’ (David Dewulf, arts en mindfulnesstrainer)

 • ‘Gerbert Bakx toont zich een schitterend dansleraar die je gewoon zin geeft om eraan te beginnen en die je leert hoe je écht gelukkig kunt zijn.’ (Wouter Torfs, ondernemer).

online lezing.jpg

Lezingen voorlopig online

De lezingen van Dr. Gerbert Bakx van de Academie voor Levenskunst, die normaal gezien in de Romaanse Poort in Leuven plaatsvinden, gaan nu vanwege covid-19 online door. Dat biedt het voordeel dat u, waar u ook woont, steeds kunt deelnemen zonder u te hoeven verplaatsen.

  

Overzicht van de lezingen vindt u in Ons Aanbod. Daar kunt u zich ook inschrijven.

 
We proberen de live lezingen zo goed mogelijk te benaderen. Dat betekent dat u tijdens de online lezingen vragen kunt stellen. Waar opportuun zullen we ook even in kleine groepjes reflecteren.


Eenmaal ingeschreven en betaald, ontvangt u de deelnamelink.

Kan u niet deelnemen aan de online lezing? Geen nood, de opgenomen versie ervan wordt u gedurende één week ter beschikking gesteld.

Meer praktische informatie over de online lezingen kan je bekomen via

Mia Jansen

miajansen@skynet.be

0474 58 75 49

Stiltetuin 2020

 

Niet ver van Diest biedt Hans Juchtmans op een verrassende plek een oase van groen en rust aan, een Stiltetuin. Een tuin die je uitnodigt om te verstillen, te lezen, te reflecteren, te verwonderen of te mediteren. Zondag 06 september gingen de deuren voor de laatste keer in 2020 open.

 • Voor elke stiltezoeker gratis toegankelijk elke eerste zondag van de maand van mei tot en met september, vanaf 8 uur tot 11 uur.

 • Uiterlijk om 11.30 uur sluit de Stiltetuin terug haar deuren.

 • Alles gebeurt in stilte.

 • Bij nat weer best stevig schoeisel voorzien.

 • Adres: Industriepark 1219, 3545 Halen.

 • Info: Gsm: 0474 835 825 (Hans) - aanmelden is niet verplicht

        E-mail: lieve.juchtmans@telenet.be

 

Meer info

14de Zomeracademie - juli 2021

Het jaarlijkse hoogtepunt van de Academie voor Levenskunst: een hele week ontspannen van gedachten wisselen over levenskunst en geluk. Geen mirakelremedies of tegeltjeswijsheden maar concrete en praktisch bruikbare inzichten op basis van een inspirerende, emanciperende en empowerende levensvisie.

Voor al wie nieuwe ideeën gastvrij en toch kritisch wil ontvangen en zijn of haar inzichten over een meer volwassen levenskunst wil verfijnen, verdiepen of aanscherpen.

We verblijven in sfeervolle gîtes op het landgoed van een historisch en tot de verbeelding sprekend kasteel, het Château de Béduer in Béduer, op 7 km van Figeac in Zuid-Frankrijk.

De 14de zomeracademie wordt geannuleerd door toedoen van de pandemie.

Meer informatie

Gerbert Bakx stelde nieuw boek voor in Leuven

Op 05 december 2019 stelde Gerbert Bakx zijn nieuwe boek "Nieuwe levenskunst" voor in de Standaard Boekenhandel te Leuven.

De boekvoorstelling werd gevolgd door een signeersessie.

Het was ook een ideale gelegenheid om kennis te maken met onze ideeën over levenskunst, vragen te stellen en van gedachten te wisselen.

Nieuwe podcast over boeddhisme beschikbaar

Op 07 september 2018 heeft Gerbert Bakx een lezing gegeven over "De boeddha als levenskunstenaar" in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen.

Je kan deze lezing herbeluisteren via volgende link :