14de Zomeracademie in Zuid-Frankrijk

met Dr. Gerbert Bakx

De 14de zomeracademie wordt geannuleerd door toedoen van de pandemie.

Sinds 2007 organiseerden we een filosofische zomerreis naar Béduer. Maar helaas dienen we voor het tweede jaar op rij onze plannen tijdelijk op te bergen.

Zodra we vrij kunnen reizen zullen we opnieuw een zomerreis organiseren in de zomer van 2022.

Gelukkig zijn wil toch zeker iedereen?

Jazeker, en gelukkig zijn als het leven een beetje meezit kan ook iedereen, net zoals iedereen kan zeilen bij mooi weer. Maar gelukkig zijn is niet hetzelfde als geluk hebben en een levensvisie die het mogelijk maakt ook voor geluk te kiezen als het leven niet meezit en men dus geen geluk heeft, wordt in onze samenleving al te weinig systematisch en ordentelijk aangeleerd en voorgeleefd. De meesten onder ons moeten de nodige levenswijsheid dan ook met schade en schande bij elkaar zien te sprokkelen... Maar als uw huidige modus operandi niet tot de gewenste resultaten leidt, is de filosofie waar u mee leeft misschien aan een revisie toe.

De Strategie van het geluk spiegelt geen nieuwe illusies of mythen voor, geen simplistische tegeltjeswijsheden, geen magische alternatieve praktijken of snelle wonderremedies en geen (pseudo)spirituele vluchtwegen. Zij berust op een bewustzijnsfilosofie en een bewustzijnspraktijk die tot de intellectuele, emotionele en sociale vaardigheden leidt die noodzakelijk zijn om te kunnen kiezen voor een aandachtiger benadering en een liefdevoller aanvaarding van het leven. Voor meer kwaliteitsvolle en meer productieve manieren van leven, voor persoonlijk geluk, voor een stimulerende opvoeding van jongeren, voor het inspirerend begeleiden en leiding geven aan anderen en voor het creëren van harmonieuze relaties.
Er wordt dan ook niet uitgegaan van de vaak nog gangbare logica van reparatie en herstel van trauma’s uit het verleden, het genezen van ziekten of het helen van vermeende wonden of littekens, maar van een logica van inspiratie en creatie.
Het is zonder meer de kortste weg naar een onvoorwaardelijk en onverstoorbaar geluk.

We verblijven in sfeervolle gîtes op het landgoed van een historisch en tot de verbeelding sprekend kasteel, het Château de Béduer in Béduer, op 7 km van Figeac in Zuid-Frankrijk.

Figeac bevindt zich halfweg tussen Aurillac en Cahors, ca. 60 km ten noorden van Toulouse, op de grens van de Auvergne en de Midi-Pyrénées, in de mooie streek van de rivier de Lot.

Het kasteel kijkt uit op de ca. 3 ha van het domein van le Mas de Carrie , aan het pelgrimspad van le Puy naar Santiago de Compostella.

Mas de Carrié, waar de lezingen, de maaltijden en de momenten van ontspanning zullen plaatsvinden, biedt een schitterend uitzicht op het dal van de Célé die door het prachtige landschap van het Département du Lot kronkelt.

Iedere ochtend zijn er lezingen. De ochtendlezingen worden afgerond met een gezamenlijke lunch (inbegrepen). De eerste dagen kunnen ook lezingen in de namiddag en/of ’s avonds voorzien worden. Op die manier kan snel inzicht in de materie worden verkregen en zijn meer doelgerichte vragen en uitwisseling van gedachten mogelijk. Later in de week laten we de namiddagen en de avonden vrij voor vragen of gesprekken, verdere verdieping in het onderwerp of voor uitstappen in de prachtige omgeving.